Onderuit geskied op wintersport: Wie is er aansprakelijk?

Als een andere wintersporter tijdens het skiën tegen u aanbotst en u daardoor valt en een been breekt is dat natuurlijk een flinke domper op uw vakantie. Ook heeft u plots te maken met medische kosten, kunt u de veroorzaker daarvan dan aansprakelijk stellen?

Op de piste gelden regels, opgesteld door de FIS (Internationale Ski Federatie), een soort verkeersregels op de piste. Als een wintersporter zich niet houdt aan die regels en u daardoor letsel oploopt, is hij of zij zeker aansprakelijk te stellen. De regels van de FIS zijn dus erg belangrijk. Daarnaast spelen ook de omstandigheden een grote rol bij de schuldvraag. Te denken valt aan de weersomstandigheden of de ervarenheid van de skiërs. Bovendien is de hoofdregel dat het recht geldt van het land waar het ongeval plaatsvond. Dat kan dus leiden tot uiteenlopende regels bij het vaststellen van de schuld en de schade. Zo blijkt uit rechterlijke uitspraken in Oostenrijk dat het niet dragen van een skihelm u als slachtoffer duur kan komen te staan.

Zorg voor zoveel mogelijk informatie. Noteer de gegevens van de tegenpartij, de exacte plaats van het ongeval en heel belangrijk: noteer de gegevens van mogelijke getuigen. Maak beeldmateriaal of zorg dat de politie ter plaatse komt, zodat er een politierapport wordt opgemaakt. In Oostenrijk komt de Alpinpolizei in geval van letsel altijd assistentie verlenen. En zorg ervoor dat uw letsel is vastgelegd: ga altijd naar een dokter en neem de buitenlandse medische informatie mee naar huis of maak er een foto van.

Voor het opgelopen letsel kun u smartengeld claimen. Verder is het mogelijk om de materiële schade te vorderen. Daarbij kunt u denken aan een kapotte bril of beschadigde ski’s, maar ook aan letsel-gerelateerde schade zoals eigen bijdragen in de ziektekosten, reiskosten voor doktersbezoek of schade door arbeidsongeschiktheid. Belangrijk is ook hier weer dat de verhaalsmogelijkheden erg afhangen van het toepasselijke recht.

Er gelden dus regels op de piste maar zo heeft ieder land óók nog zijn eigen regels. Bereid u goed voor en geniet vooral van uw wintersportvakantie!  Mocht u slachtoffer worden van een ongeval, wat wij natuurlijk niet hopen, dan staan wij voor u klaar met raad en daad.

In het kort:

  • Bel zo snel mogelijk de alarmcentrale van uw zorg- of reisverzekeraar.
    Neem bij spoed altijd direct contact op met de alarmcentrale. Zorg dat u ons telefoonnummer altijd bij de hand heeft. U wordt niet alleen in uw eigen taal geholpen, u krijgt ook advies over medische hulp die vergoed wordt door uw reisverzekeraar. Is er geen sprake van spoed? Dan moet u bij een ziekenhuisopname altijd toestemming hebben van uw zorg- of reisverzekeraar, anders loopt u de kans dat niets wordt vergoed.
  • Let op met privéklinieken!
    Stel dat de arts in de privé-kliniek waar u rechtstreeks vanaf de piste naartoe bent gebracht, adviseert meteen te opereren. Er is geen spoedeisend belang, maar u heeft wel veel pijn. Bedenk in een dergelijk geval dat niet-spoedeisende operaties of behandelingen in een privékliniek vaak niet worden vergoed door uw verzekeraar. Zo blijft u met peperdure rekeningen zitten. Neem dus altijd contact op met uw zorg- of reisverzekeraar.
  • Vraag een kopie van alle medische gegevens.
    Heeft u in het buitenland een arts bezocht of een medische behandeling ondergaan? Neem dan een kopie mee van alle medische gegevens om uw zorgverzekeraar thuis van alle noodzakelijke informatie te voorzien. En bewaar ook alle nota’s van behandelingen en medicijnen.

Blijf op de hoogte en schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief