Nieuwsbrief - Van gezelligheid tot schadeclaim

Werkgeversaansprakelijkheid is een thema dat continu in beweging is.

De mogelijkheden om u als werkgever voor schade opgelopen tijdens beroepsuitoefening met succes aansprakelijk te houden zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Natuurlijk voelt u zich als werkgever verantwoordelijk ervoor te zorgen dat uw werknemers in een veilige omgeving kunnen werken. Dat heeft meer te maken met uw verantwoordelijkheidsgevoel dan met strikte juridische aansprakelijkheid.

Meer formeel gezien behoort u als werkgever wettelijk te voldoen aan uw zorgplicht en ‘goed werkgeverschap’ te voeren. Hiermee formaliseert de overheid uw verantwoordelijkheidsgevoel: u moet optreden als ‘goed werkgever’ en dat gaat heel ver.
De hoofdregel in werkgeversaansprakelijkheid is immers dat de werkgever een ruime plicht heeft om te voorkomen dat de werknemer schade oploopt in de uitoefening van zijn werkzaamheden. Deze zorgplicht geldt ook voor ingehuurde krachten, stagiaires en vrijwilligers.

Tegenwoordig worden steeds meer bedrijfsuitjes of teambuildingsactiviteiten georganiseerd. Deze uitjes mogen steeds groter en gevaarlijker zijn, althans volgens de werknemers. Maar pas op als werkgever: hoe gevaarlijker de activiteit, hoe groter de kans dat uw werknemers schade lijden.
Dat u als werkgever aansprakelijk kunt worden gehouden voor geleden schade tijdens een bedrijfsuitje blijkt uit dit waargebeurde voorval.

Elk jaar organiseert een bedrijf voor zijn medewerkers een bedrijfsuitje. Dat is ook deze keer gelukt: op vrijdagmiddag worden alle collega’s verwacht voor een kookworkshop verzorgd door een professioneel bedrijf in het bedrijfsrestaurant. De keuken van het restaurant is groot, dus die leent zich daar goed voor. Henk, werkzaam bij de facilitaire dienst, heeft er veel zin in.

De collega’s gaan enthousiast aan de slag, maar bij het voorgerecht gaat het al mis: bij het verplaatsen van de soeppan glijdt Henk uit over een nat deel van de vloer. Hij komt ongelukkig ten val en breekt hierdoor zijn enkel. En dat niet alleen: Henk krijgt ook de pan met hete soep over zich heen en loopt daardoor derdegraads brandwonden op. Hoewel de breuk hersteld lijkt te zijn, blijft Henk toch met klachten zitten. Langer dan een halfuur achter elkaar lopen zit er voor hem niet meer in.

Henk stelt zijn werkgever aansprakelijk voor de schade die hij lijdt. Hij vindt dat de werkgever aansprakelijk is en daarom de volledige schade moet vergoeden.

In de wet staat dat de werkgever een zorgverplichting heeft voor zijn werknemers. Hij moet ervoor zorgen dat werknemers hun werk op een veilige manier kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de ruimtes op het werk en het materiaal waar werknemers mee werken. Een kookworkshop valt niet onder de normale werkzaamheden van iemand die werkt bij de facilitaire dienst, dus de werkgever zal waarschijnlijk niet op deze grond verantwoordelijk zijn voor de schade van Henk.

Betekent dit dat de werkgever vrijuit gaat? Nee, hoewel de kookworkshop niet tot de normale werkzaamheden van Henk behoort, is de workshop wel aan het werk gerelateerd. Door de samenhang tussen de kookworkshop en het werk bestaat er voor de werkgever voor de workshop een zorg- en preventieplicht. Zo moet een werkgever, als er risico’s aan een bedrijfsuitje verbonden zijn, altijd nagaan of hij voor die risico’s een verzekering kan afsluiten. Bijvoorbeeld een ongevallen- of een schadeverzekering. In de wet wordt dit goed werkgeverschap genoemd.

Een kookworkshop kan een risicovolle bezigheid zijn. En de werkgever heeft geen ongevallenverzekering afgesloten. De werkgever heeft daarmee onvoldoende gedaan wat van een goed werkgever mag worden verwacht en zal Henk’s schade moeten vergoeden.

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt dat werkgevers waakzaam moeten zijn voor de risico’s die bedrijfsuitjes met zich meebrengen. Organiseert u als werkgever een bedrijfsuitje, dan is het belangrijk dat u er alles aan doet om de risico’s voor uw werknemers in te perken.
Ook al huurt u een extern bedrijf in, de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid ligt bij u als werkgever!

De werkgeversaansprakelijkheid (ten aanzien van bedrijfsuitjes) is een lastige materie, waarbij de uitkomst van een procedure sterk afhankelijk is van de specifieke omstandigheden.

Mocht u als werkgever aansprakelijk gesteld worden door een werknemer, of wilt u meer weten over de verzekeringen die uw werkgeversaansprakelijkheid goed afdekken, dan kunt u altijd contact opnemen met ons kantoor. Onze medewerkers kunnen u helpen alle aansprakelijkheidsrisico’s die u kunt lopen met het organiseren van bedrijfsuitjes in kaart te brengen en er samen een oplossing voor te zoeken.

VRAAG MEER INFORMATIE AAN

reCAPTCHA is required.

Blijf op de hoogte en schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief