Starters op woningmarkt onvoldoende geinformeerd.

In de prijscategorie onder de € 200.000,- zijn er steeds minder huizen beschikbaar en worden er minder huizen gebouwd. Starters op de woningmarkt moeten steeds meer eigen middelen aanwenden bij een woningaankoop.

Bij de aankoop van uw eerste huis denkt u vaak nog niet na over zaken als arbeidsongeschiktheid of onverwacht overlijden. Het loont echter de moeite om u hier vooraf in te verdiepen. Voor bijna ieder financieel risico kunnen kopers zich verzekeren. In een aantal gevallen is dit zelfs verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Denk bij de aanschaf van een woning aan de volgende verzekeringen:

  • Inboedelverzekering.
    De opgetelde waarde van alle spullen in je huis is vaak hoger dan verwacht. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten aan de woning. Een inboedelverzekering (geen verplichte verzekering) dekt schade aan deze spullen, veroorzaakt door brand, inbraak, storm of overstroming.
  • Opstalverzekering.
    Onder opstal verstaan we alles wat vastzit aan het huis, zoals deuren, ramen en badkamer. Een opstalverzekering dekt schade, veroorzaakt door bijvoorbeeld storm, inbraak of brand. Wanneer je een hypotheek af wilt sluiten dan is een opstalverzekering een verplichte verzekering.
  • Overlijdensrisicoverzekering.
    Wanneer u een huis gaat kopen is deze verzekering bij de hypotheekaanvraag vaak verplicht. Hiermee ontvangt een nabestaande van de verzekerde een bedrag bij overlijden, waarmee (een deel van) de hypotheekschuld kan worden afgelost.

Een overlijdensrisicoverzekering is niet hetzelfde als een uitvaartverzekering! Beide verzekeringen keren uit bij overlijden, maar niet met hetzelfde doel. Wat is nu echt het verschil tussen beide verzekeringen?

Bij een overlijden moet de uitvaart betaald worden en een uitvaart kan hoge kosten met zich mee brengen. Om er zeker van te zijn dat u de uitvaartkosten voor de overledene kunt betalen sluit u een uitvaartverzekering af. Een uitvaartverzekering dient specifiek voor het doel de uitvaart te kunnen bekostigen.

Een overlijdensrisicoverzekering verzekert tegen de financiële problemen die kunnen ontstaan bij nabestaanden nadat een van de gezinshoofden overleden is. De verzekering heeft een bepaalde looptijd. Bij overlijden binnen de looptijd wordt een verzekerd bedrag uitgekeerd, zodat (een deel van) de hypotheek kan worden afgelost. Er wordt echter geen bedrag uitgekeerd buiten de verzekeringslooptijd.

Met de hierboven genoemde verzekeringen verkleint u de financiële risico’s bij het kopen van uw eerste huis. Loopt u met de gedachte om een (eerste) huis te kopen en wilt u een compleet inzicht in alle financiële risico’s? Neem dan contact met ons op en vraag een adviesgesprek aan. Wij helpen u graag verder.

Blijf op de hoogte en schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief