Prinsjesdag 2017

Zoals elk jaar op Prinsjesdag,  heeft de regering de plannen voor de zorg van 2018 bekend gemaakt.
De regering bepaalt ieder jaar de inhoud van de wettelijke basisverzekering. De Eerste en Tweede kamer moeten deze plannen van de regering nog goedkeuren. Daardoor kunnen de plannen nog iets wijzigen.
Lees hier welke veranderingen er zijn in de basisverzekering, het verplicht eigen risico en de eigen bijdrage.

De volgende veranderingen in de basisverzekering zijn aangekondigd:

  • Oefentherapie bij artrose in heup- en kniegewrichten. In 2018 worden 12 sessies oefentherapie voor mensen met artrose in de heup- en kniegewrichten vergoed vanuit de basisverzekering. In 2017 waren dit 0 sessies.
  • Oncologie-patiënten die immuuntherapie ondergaan in het ziekenhuis krijgen per 1 januari 2018 een vergoeding vanuit de basisverzekering voor zittend ziekenvervoer van en naar de behandeling. In 2017 was dit niet zo.
  • Verpleging en verzorging die samenhangt met geneeskundige zorg voor kinderen tot 18 jaar wordt voortaan vergoed vanuit de basisverzekering. In 2017 was deze vergoeding opgenomen in de Jeugdwet en werd dit geregeld door de gemeente.
  • Vanaf 2018 moet toestemming worden gevraagd voor kaakoverzichtsfoto’s bij kinderen onder de 18 jaar. Alleen met die toestemming van de verzekeraar worden de kosten 100 procent vergoed. In 2017 was hiervoor nog geen toestemming vereist en werden de kosten zonder meer vergoed.

Dit gaat er veranderen in het verplicht eigen risico en in de eigen bijdrage:

Het kabinet heeft op Prinsjesdag aangekondigd dat het verplicht eigen risico omhoog gaat van 385 euro naar 400 euro. Een dag later meldden zij dat deze wijziging ingetrokken wordt. Hiervoor is een wetswijziging noodzakelijk door middel van een spoedprocedure. Deze moet voor 1 oktober 2017 rond zijn. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Niet alle zorg valt onder het eigen risico. In 2018 geldt er geen eigen risico voor:

  • Bezoek aan de huisarts
  • Hulpmiddelen in bruikleen
  • Verloskundige zorg
  • Kraamzorg
  • Nacontroles van nier- en leverdonoren
  • Ketenzorg ( verschillende zorgverleners stemmen op elkaar af hoe ze u het beste kunnen behandelen )
  • Verpleging en verzorging vanuit de wijkverpleging
  • Reiskosten gemaakt door donor voor transplantatie
  • Zorg voor kinderen tot 18 jaar
  • Zorg die uw aanvullende (tandarts-) verzekering vergoedt

Voor sommige zorg uit de basisverzekering geldt een eigen bijdrage. Dit bepaalt de overheid, net zoals de hoogte van de eigen risico’s. Op dit moment zijn er nog geen wijzigingen in de eigen bijdragen bekend.

Zorgtoeslag.

In 2018 stijgt de maximale zorgtoeslag met 131 euro per jaar bij een eenpersoonshuishouden en met 194 euro bij een meerpersoonshuishouden.

Wat betekenen deze veranderingen nu voor uw zorgverzekering?

Nu de veranderingen in de basisverzekering bekend zijn, gaan de zorgverzekeraars hun aanvullende verzekeringen hierop aanpassen. Ze gaan bekijken welke zorg niet meer in de basisverzekering zit en vanuit de aanvullende verzekeringen vergoed moet worden, welke eigen bijdrages vergoed gaan worden uit de aanvullende verzekeringen en – zeer belangrijk – welke premies ze gaan berekenen voor het komende jaar.

Uw zorgverzekeraar is vanaf dit jaar verplicht iedere verzekerde uiterlijk op 12 november een verzekeringsaanbod voor het komende kalenderjaar te bezorgen; voorheen was dat nog uiterlijk op 19 november. U ontvangt dat aanbod dus niet via ons, maar rechtstreeks van uw zorgverzekeraar. Wilt u aanpassingen doen, vraagt u zich af of u nog wel goed verzekerd bent of misschien zelfs té goed? Neemt u dan met ons contact op. Als u aangeeft waar u behoefte aan heeft, kunnen wij u helpen om een goede beslissing te nemen.

Blijf op de hoogte en schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief