Werkgeversverklaring steeds vaker digitaal.

Als u in loondienst werkt en u wilt een hypotheek afsluiten dan zal de bank een verklaring willen ontvangen van uw werkgever waarin deze verklaart wat uw inkomen is. Dat vindt niet elke werknemer prettig. Voor hen is er goed nieuws.

De bank waarbij u een hypotheek aanvraagt, is verplicht te onderzoeken of u deze lening ook op langere termijn kunt dragen. Onderdeel van dit onderzoek is om zeker te zijn dat het inkomen dat u in de aanvraag heeft opgegeven ook het correcte inkomen is. Het komt met enige regelmaat voor dat het inkomen dat de consument bij de aanvraag opgeeft, afwijkt van het inkomen zoals de werkgever dat opgeeft. Dat gebeurt soms wanneer de consument bewust het inkomen hoger voorstelt dan in werkelijkheid het geval is in de hoop een hoger bedrag te kunnen lenen. Maar veel vaker blijkt er sprake te zijn van vergissingen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de vraag of het gaat om bruto- of netto bedragen, inclusief of exclusief overwerk, etc.

Om zeker te weten dat de beslissing een hypotheek te verstrekken op grond van de juiste informatie wordt gemaakt, vragen banken bij werknemers tot nu toe altijd om een werkgeversverklaring. In deze verklaring wordt de werkgever gevraagd te verklaren wat het juiste loon is en of de werknemer een vast dienstverband heeft.

Niet elke werknemer vindt het plezierig om zijn werkgever te informeren dat hij bezig is een hypotheek af te sluiten. Sommige werkgevers doen er ook lang over om zo’n verklaring af te geven. Om dit proces gemakkelijker te maken gaan steeds meer banken ertoe over om in plaats van een werkgeversverklaring, een inkomensverklaring te vragen. We leggen uit wat het verschil is.

Het is nu mogelijk dat- indien u een hypotheek wilt afsluiten- u zelf op de website van het UWV met uw persoonlijke DigiD uw persoonlijk UWV verzekeringsbericht downloadt. Deze download kunt u dan samen met uw meest recente loonstrook opsturen.

Op basis van deze gegevens van het UWV kan de bank snel bepalen wat het correcte loon is. Ook kunnen deze gegevens worden gebruikt om te bepalen of u in aanmerking komt voor een Nationale Hypotheek Garantie.

Het voordeel is dat u niet langer afhankelijk bent van acties van uw werkgever, dat de gegevens correct zijn en dat u sneller weet of de door u gewenste lening kan worden verstrekt.

In bepaalde situaties is de inkomensverklaring via het UWV nog niet mogelijk. Onder meer wanneer u flexwerker bent of wanneer u nog korter dan drie maanden in loondienst bent.

Op dit moment zijn het vooral de grote banken die de inkomensverklaring accepteren. De verwachting is dat in de loop van 2019 vrijwel alle geldverstrekkers deze inkomensverklaring zullen accepteren en dat de ouderwetse werkgeversverklaring op enig moment helemaal verdwijnt.

Wanneer u overweegt een woning te kopen of uw bestaande hypotheek over te sluiten, dan helpen wij u graag. Wij kunnen voor u kijken wat in uw situatie verantwoord en nodig is om te lenen. Ook kunnen wij voor u onderzoeken welke hypotheekvorm voor u geschikt is en u adviseren over de duur van de periode waarvoor u de rente kunt vastzetten. Uit de vele geldverstrekkers die op de Nederlandse markt actief zijn, zullen wij die instellingen adviseren die naar onze ervaring voor u een passende oplossing kunnen bieden. Uiteraard helpen wij u ook met het verzamelen van alle noodzakelijke documenten om de aanvraag goed te laten verlopen, zoals bijvoorbeeld de werkgeversverklaring of de inkomensverklaring.

Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. We zijn u graag van dienst!

Blijf op de hoogte en schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief