Eigen huis en aangifte inkomensbelasting 2018

Heeft u een eigen huis en moet u aangifte doen voor de inkomstenbelasting (IB)? Bij ons leest u de zaken waarop de Belastingdienst dit jaar extra controleert.
Zoals elk jaar heeft de Belastingdienst laten weten welke punten er onder de loep worden genomen bij de controle van de aangiftes Inkomstenbelasting 2018. De  nadruk zal onder meer liggen op de fiscale aspecten van de koopwoning. Ook is er meer aandacht voor de verdeling tussen fiscale partners.

 • Niet alle kosten van de eigen woning zijn aftrekbaar.
  Vooral starters vergissen zich nog wel eens bij het aftrekken van de kosten die ze hebben gemaakt bij het kopen van hun huis. De notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte zijn bijvoorbeeld niet aftrekbaar. Precies weten wat u wel en niet mag aftrekken? De Belastingdienst heeft het voor u op een rij gezet.
 • Heeft u uw hypotheek in 2018 verhoogd?
  Dan mag u de rente over het extra geleende bedrag dat u heeft gebruikt voor verbouwing of verbetering van uw woning aftrekken. De voorwaarde is wel dat u de lening ook aflost.
  Heeft u (ook) geld geleend om daarmee oversluitkosten zoals boeterente te betalen? Dan is de rente over dat deel van de lening niet aftrekbaar. De oversluitkosten zelf mag u wel aftrekken bij het invullen van uw aangifte Inkomstenbelasting 2018.
 • Echtscheiding en koopwoning.
  Bent u na 1 januari 2018 getrouwd en hebben u en uw partner niets vastgelegd over jullie vermogen? Dan zijn jullie getrouwd op basis van beperkte gemeenschap van goederen en dus niet in algehele gemeenschap van goederen. Een beperkte gemeenschap van goederen wil zeggen dat jullie privévermogens van vóór het huwelijk geen gezamenlijk eigendom worden. Voor geregistreerd partners geldt hetzelfde. Mochten jullie uit elkaar gaan, dan kan dat gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek. De rente mag u namelijk alleen aftrekken als u zowel eigenaar bent van het huis als de bijbehorende hypotheek.
 • Verdeling binnen fiscaal partnerschap.
  De fiscus kijk dit jaar ook goed naar de verdeling in de aangiftes van fiscale partners. Volgens de inspecteurs worden hierbij regelmatig fouten gemaakt, bijvoorbeeld omdat box 3-vermogen en/of de inkomsten van box 1 verkeerd worden opgeteld.

Andere aandachtspunten bij het invullen van de aangifte:

 • Vul bij de WOZ-waarde van uw huis niet het bedrag van de beschikking in die u onlangs heeft ontvangen.
  U gebruikt het bedrag van de aanslag van vorig jaar.
 • Heeft u een restschuld die vóór 2018 is ontstaan?
  Dan mag u de rente daarover aftrekken. Dateert de restschuld van 2018? Dan mag dit helaas niet.
 • Betaalt u erfpacht? Periodieke betalingen zijn aftrekbaar, maar een afkoopsom hiervoor is dat weer niet.

De Belastingdienst controleert dit jaar ook scherper op:

 • De afkoop van lijfrentes.
 • Geld dat op een ervenrekening staat.
 • Vermogen in cryptovaluta zoals bitcoins.
 • Het restant van de persoonsgebonden aftrek.
 • Gemaakte studiekosten.
 • Inkomsten uit overige werkzaamheden.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan gerust contact op met ons kantoor.
Als Erkend Financieel Adviseur zijn wij op de hoogte van de fiscale regels. Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte en schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief