AANDACHT VOOR DE OPEN HAARD EN HOUTKACHEL

Door de gestegen prijzen van gas en elektriciteit is te zien dat meer mensen de open haard of houtkachel gebruiken om daarmee de kosten van energie te beperken. Naast mooi droog en gekloofd hout worden ook verzaagde pallets en oude planken opgestookt.

Overlast neemt toe
Wanneer één bewoner in de wijk zijn open haard aansteekt, zal dat vaak niet leiden tot overlast. Maar wanneer veel mensen in de wijk dit op hetzelfde moment doen dan kan de overlast groot worden, zeker wanneer het hout niet droog of geschikt is. Pallets bijvoorbeeld bevatten vaak blokken die van geperste houtvezels met lijm en bindmiddelen zijn gemaakt. Bij verbranding kan dit leiden tot veel overlast voor mens en milieu.

Risico op schoorsteenbrand neemt toe
Bij het gebruik van een open haard of houtkachel ontstaan vaak onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie met de naam creosoot. Creosoot ontbrandt bij ongeveer 500 graden. Deze temperatuur kan in een rookkanaal gemakkelijk bereikt worden.

Een schoorsteenbrand kan angstige momenten opleveren. Vlammen vliegen uit de schoorsteen en doordat de schoorsteen zuurstof aanzuigt kan een imponerend, loeiend geluid ontstaan.

De schade kan groot zijn
Een brand in de schoorsteen kan leiden tot forse schade aan de woning en via bijvoorbeeld rookontwikkeling ook aan de inboedel. Normaal gesproken worden die schades vergoed via de verzekering van de woning (opstalverzekering) of inboedel (inboedelverzekering).

Veel verzekeringsmaatschappijen bepalen in hun verzekeringsvoorwaarden dat er alleen een vergoeding van schade plaatsvindt indien de eigenaar van de woning/inboedel de woning in voldoende mate heeft onderhouden. Voor wat betreft de schoorsteen betekent dit dat deze periodiek schoongemaakt moet worden.

Ons dringende advies is de schoorsteen minimaal jaarlijks te laten vegen. Kies daarbij een bedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).

Zorg daarbij dat je een nota ontvangt voor de kosten van reiniging en bewaar deze zodat je, wanneer je te maken krijgt met een schoorsteenbrand, eenvoudig kunt aantonen dat je hebt voldaan aan de normaal te stellen eisen aan onderhoud van jouw schoorsteen.

Blijf op de hoogte en schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief